Покренут је сајт пројекта „Паметно Панчево“


2.2.2020.

Покренут је сајт пројекта „Паметно Панчево“


2.2.2020.

Циљ сваког већег града на свету је да постане паметан и одржив. То конкретно значи да град тежи да користи нове технологије у свакодневним ситуацијама, да се развија у сарадњи са суграђанима, да се усмери на развој одрживог превоза и да сваки јавни кутак постане мала зелена оаза који је прилагођен грађанима (између осталог, има ту још много ствари које треба да се наведу).

Концепт паметног града није резервисан само за вишемилионске градове. Сваки град (већи или мањи) може постати паметан и одржив, а за то је потребно време, промена начина размишљања међу становништвом и промена регулативе. Због тога је Удружење „Пансеј“ у јануару 2020. године покренуло пројекат „Паметно Панчево“, са циљем да Панчево постане паметан град.

Панчево је прелеп град у Србији који се налази на ушћу Тамиша у Дунав. Према последњем попису из 2011. године, на територији града живи 128.414 становника (10 насељених места). Панчево је сателитски град због тога што се налази у непосредној близини Београда (1.659.440 становника). Ова чињеница доноси многе могућности када је реч о развоју Панчева.

Чланови Удружења „Пансеј“ верују да Панчево може да постане паметнији град у наредних неколико година. Планирано је да овај процес траје неколико година, а стање ће се пратити на основу индикатора. Овим путем Удружење „Пансеј“ позива све заинтересоване суграђане и удружења грађана да се укључе у развој овог пројекта, како би наш град постао паметнији и сврстао се у ранг са осталим светским градовима.