Градска управа града Панчева је 4. јуна расписала јавну набавку за израду и постављање табли за обележавање улица и тргова на територији града Панчева.

Задатак понуђача је да изради и постави табле са називима улица и тргова у делу Војловице. Табле треба да буду тројезичне (на српском, мађарском и словачком) и направљене у складу са Књигом графичких стандарда Републичког геодетског завода. У наставку је дата табела са списком улица које ће бити обележене.

У овом документу постоје и недостаци:

  1. У списку улица се налази и Улица 2. просек братства-јединства која је недавно променила свој назив и сада се зове Улица Секеља из Буковине.
  2. Парк реформације је именован 2018. године, међутим никада није именована Улица парк реформације, па се поставља питање због чега се траже 4 самостојеће табле за улицу која није именована.
  3. У списку се налази и Трг 12. војвођанске бригаде, али под другим називом – Улица Трг Војвођанских бригада. На сајту Републичког геодетског завода постоји само назив Трг Војвођанских бригада, без речи ‘Улица’. Иначе, познато је да је трг 1951. године добио назив ‘Трг XII војвођанске бригаде’ (записник — градски народни одбор 27.9.1951, ИАП), а до сада није пронађен ниједан документ у којем се наводи промена назива у ‘Трг војвођанских бригада’ или ‘Улица Трг војвођанских бригада’ (у телефонском именику из 2003. године стоји назив Трг војвођанских бригада).
  4. Од 20. јула 2019. године, на територији МЗ Војловица је у службеној употреби и мађарски језик и писмо, поред српског језика и ћириличког писма. Овом јавном набавком се предвиђа израда тројезичних табли које укључују и називе на словачком, иако словачки није у службеној употреби у овој месној заједници.
  5. Није недостатак, али се примећује да један број улица у Војловици неће добити нове табле. То су улице: Јоакима Вујића (парна страна и просек који још увек није именован), Стевана Сремца, Добрих суседа и Зеленог рузмарина.
Назив – српскиНазив – мађарскиНазив – словачки
Улица СпољностарчевачкаTárcsó utcaUlica Spoljnostarčevačka
Улица ЈаношиковаJánošík utcaUlica Jánošíkova
Улица Светозара МарковићаSvetozar Marković utcaUlica Svetozara Markovića
Улица Шандора ПетефијаPetőfi Sándor utcaUlica Sándora Petőfiho
Улица Братства ЈединстваTestvériség–egység utcaUlica Bratstva a jednoty
Улица 7. ЈулаJúlius 7-e utcaUlica 7. júla
Улица Јанка ЧмеликаJanko Čmelik utcaUlica Janka Čmelíka
Улица Просек Братства ЈединстваTestvériség–egység közUlica Priechod Bratstva a jednoty
Улица 2. Просек Братства ЈединстваTestvériség–egység második közUlica 2. priechod Bratstva a jednoty
Улица ДобровољачкаÖnkéntes utcaUlica dobrovoľníkov
Улица БорачкаHarcosok utcájaUlica bojovníkov
Улица ПољскаMező utcaUlica poľná
Улица Трг Војвођанских бригадаVajdasági brigádok tereNámestie vojvodinských brigád
Улица ГробљанскаTemető utcaUlica hrobová
Улица Парк реформацијаReformáció parkjaPark reformácie
Categories: локал