О НАМА

Удружење са визијом

  • Желимо да својим доприносом анимирамо грађане Панчева да уче о локалној историји
  • Радимо на промоцији туристичких потенцијала Панчева, на наш начин
  • Унапређујемо знање Панчеваца из области историје, информационих технологија, дигитализације, одрживог вида превоза...
  • Примењујемо информационе технологије у различитим областима и на пројектима значајне за Панчевце
  • Видимо Панчево у будућности као „паметни град“ који ће бити одличан пример у Србији и региону
  • Промовишемо предности дигитализације у 21. веку
  • Боримо се за очување ауторских права на Интернету

Назив удружења

Пансеј или Пансег (фра. Penseg) је стари назив Панчева који се јавља 1433. године у извештају француског племића Бертрандона де ла Брокијера. Брокијер је по налогу краља Филипа Доброг путовао у Палестину и при повратку прешао из Београда у Панчево, одакле је продужио у правцу Будима.

Прешао сам Дунав, који је тада јако надошао и био широк добрих 12 миља: још никада од памтивека није га се видело да је био тако широк. Пошто нисам могао да проследим пут право до Будима сврнуо сам у село Пансег. Одатле сам ја кроз најравнији крај који сам икада видео и прешавши скелом неку реку прођох кроз једно село и дођох у Бечкерек.

Преузето из књиге „Историја Панчева“ Миховила Томандла

Логотип удружења — симболи Панчева

Инспирисани историјом Панчева и сиболима града, логотип Удружења је направљен у облику штита. Састоји се из три целине и више симболичних елемената.

Прва целина представља две реке у чијој непосредној близини је смештено Панчево — реке Тамиш и Дунав. Бело поље симболизује панчевачко речно острво, једно од неколико њих који су смештени на току Дунава.

У горњем десном црвеном пољу налазе се три стабла дрвета — два стабла са зеленом бојом лишћа и једно стабло са жутом бојом лишћа. Она симболизују панчевачку градску шуму смештену на десној обали Тамиша, али означавају и три области у оквиру Војводине, односно Срем, Бачку и Банат. Стабло са жутом бојом представља Банат. У истом пољу се налази и један од светионика „близанаца“ који од 1909. године краси ушће Тамиша у Дунав.

У горњем левом црвеном пољу налази се други светионик „близанац“ као и музички павиљон из Народне барште, парка који је један од важнијих симбола Панчева.

Два горња поља повезује тамишки мост. Мостови су увек симболи спајања, стварања веза, блискости. Мост не шаље само поруку повезивања у географском смислу, већ симболизује и повезивање прошлости и садашњости као и садашњости и будућности.